SKŁADNIKI
Ciasto:
2 3/4 (350g) szklanki maki
1/4 (50g) szklanki cukru
2 1/4 lyzeczki drozdzy instant
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
55g masla
1/4 szklanki wody
1 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
2 duze jajka
cytrynowa posypka:
1/2 szklanki cukru (mozna dac troche mniej)
3 lyzki otartej skorki z cytryny (z 3 cytryn)
1 lyzka otartej skorki z pomaranczy
55g rozpuszczonego masla
Mleko z maslem mocno podgrzac, az maslo sie rozpusci, zdjac z palnika, dodac wode i odstawic az troszke przestygnie - dodac wanilie i wymieszac. Wlac do miski z maka i wymieszac lopatka.
Wyrabiac mikserem dodajac jajka po jednym. Dodac nastepne 1/2 szklanki maki i jeszcze chwilke wyrabiac az ciasto bedzie miekkie i gladkie (ale ciagle lepiace).
Przelozyc na posypana maka stolnice i wyrabiac kilka minut, podsypujac ewentualnie pozostala maka - koncowe ciasto powinno byc miekkie i elastyczne jak plastelina i nie kleic sie do rak.
Przelozyc do miski, przykryc i zostawic w cieplym miejscu na 1 godzine, az podwoi swoja objetosc.
W tym czasie wymieszac cukier ze skorkami cytrusowymi w malej miseczce, rozpuscic maslo i wysmarowac maslem foremke keksowa 22x12cm.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, rozwalkowac na prostokat o wymiarach 50x30cm, posmarowac maslem i pokroic na 5 poprzecznych pasow (30x10cm).
Rozsypac na pierwszym prostokacie 1 1/2 lyzki mieszanki cukru ze skorkami, przykryc drugim i tak dalej, konczac na warstwie cukru.
Teraz pokroic ciasto znowu w poprzek na 6 rownych paskow (10x5cm) i ukladac je na sztorc w keksowce.
Powinno zostac troche luznego miejsca po bokach... przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo 45-60 minut.
Rozgrzac piekarnik do 180ºC, piec okolo 30 minut az ladnie sie zrumieni na wierzchu. Przestudzic w formie 15 minut, wyjac i ewentualnie polukrowac.
Pyszniutki to torcik, który znika w mig.
SKŁADNIKI
40 dag serka śmietankowego
25 dag serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
15 dag cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 dag żelatyny (ok. 5 łyżeczek)
opakowanie galaretki w dowolnym smaku, ale intensywnym kolorze
paczka biszkoptów, lub domowy biszkopt z 2-3 jajek
wiórki kokosowe
bezy do przybrania
2. Serek śmietankowy, mascarpone, kwaśną śmietanę i cukier dokładnie ucieramy na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody lub mleka, dodajemy do masy serowej i mieszamy. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, łączymy z serkami.
3. Połowę masy wylewamy na biszkopty, na to dajemy łyżką tężejącą galaretkę i odstawiamy torcik do lodówki, do czasu, aż galaretka całkiem zastygnie. Gdy tak się stanie, nakładamy pozostałą część masy serowej, posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi, dekorujemy bezami.
4. Torcik musi stać w lodówce przez kilka godzin, w celu nabrania odpowiedniej konsystencji.
Czekoladowe, niezbyt slodkie muffinki nadziane nutella.
SKŁADNIKI
2 3/4 szklanki maki (375g)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 lyzki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brazowego cukru
1/2 kostki roztopionego masla
2 jajka
1 szklanka maslanki
1 szklanka nutelli
Wszystkie suche skladniki wymieszac w dosc duzej misce. Maslo rozmieszac z j jajkami, dodac maslanke i wlac do miski z maka. Lekko wymieszac, tylko do polaczenia sie obu mas, nie dluzej bo muffiny beda twarde.
Nalozyc 1 plaska lyzke masy do foremek mufiinowych, dodac lyzke nutelli i przykryc pozostala masa. Piec okolo 15-20 minut, wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na drucianej siateczce.
SKŁADNIKI
4 filety z piersi kurczaka
1-2 lyzki oliwy z oliwek (mozna uzyc tej z pomidorow suszonych)
5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka bialego wytrawnego wina
2/3 szklanki smietanki kremowki
1/2 szklanki suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych
garsc swiezej bazylii, pokrojonej w szyfonade
Danie tanie, mało pracochłonne, odwzajemniające się naprawdę doskonałym smakiem.
SKŁADNIKI
50 dag twarogu z kostki, najzwyklejszego, nie śmietankowego
25 dag margaryny
50 dag mąki pszennej
2 łyżeczki soli
cebula ( w zależności od wielkości 6 - 8 sztuk)
pieprz
sól
inne ulubione przyprawy ( dobrze się sprawdza czerwona słodka papryka, a także zioła “włoskie”)
do posypania: sezam, zioła, mak – do wyboru
jajko do posmarowania
Choć nazywają się Cebulaki można je z powodzeniem faszerować pieczarkami, kapustką i tym, co po prostu lubicie.