Czekoladowe, niezbyt slodkie muffinki nadziane nutella.

SKŁADNIKI

2 3/4 szklanki maki (375g)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 lyzki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brazowego cukru

1/2 kostki roztopionego masla
2 jajka
1 szklanka maslanki

1 szklanka nutelli

 

Rozgrzac piekarnik do 200ºC, foremki na muffiny lekko posmarowac maslem.
Wszystkie suche skladniki wymieszac w dosc duzej misce. Maslo rozmieszac z j jajkami, dodac maslanke i wlac do miski z maka. Lekko wymieszac, tylko do polaczenia sie obu mas, nie dluzej bo muffiny beda twarde.
Nalozyc 1 plaska lyzke masy do foremek mufiinowych, dodac lyzke nutelli i przykryc pozostala masa. Piec okolo 15-20 minut, wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na drucianej siateczce.

Ten przepis to mercedes w mojej kulinarnej stajni. Jest dosc trudny i moze sie zdarzyc, ze za pierwszym razem nie wyjdzie, ale wart jest kolejnych prob. Wynalazlam go w japonskim magazynie kulinarnym, choc z opisu wynika, ze przepis pochodzi ze Szwajcarii.

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:
200 g masla
100 g cukru
1 jajko
skorka z jednej cytryny (opcja)
400 g maki

Nadzienie:
300 g orzechow wloskich

40 g masla
120 g smietany
4 lyzki miodu
1 cukier waniliowy

120 g cukru
2 lyzki syropu cukrowego
2 lyzki wody

maslo do wysmarowania foremek
mleko do smarowania wierzchow

 
Orzechy posiekac dosc drobno. Maslo, smietana, miod i cukier waniliowy rozpuscic na wolnym ogniu. W dosc duzym garnku zagotowac karmel z cukru syropu i wody az bedzie mial kolor jasnobrozowy. Powoli i bardzo ostroznie dodawac rozpuszczone maslo ze smietana i miodem. Karmel jest bardzo goracy, wiec dodanie tej masy spowoduje bardzo silne bulgotanie. Zdjac mase z kuchenki i dodac posiekane orzechy. Odstawic do przestygniecia.
Z podanych skladnikow zagniesc kruche ciasto i odstawic do lodowki na min. 1/2 godziny (mozna zrobic dzien wczesniej).
Metalowe foremki o srednicy ok. 7 cm. wysmarowac maslem. Foremki wylozyc cienko ciastem (ok. 1/3 ciasta trzeba zostawic na wierzchy). W srodek nalozyc nadzienie orzechowe. Z pozostalego ciasta zrobic wierzchy babeczek, przykryc foremki, dokladnie skleic brzegi. Kazda babke nakluc kilkakrotnie i posmarowac wierzch mlekiem. Blache zabezpieczyc papierem lub folia aluminiowa, ustawic na niej babeczki. Piec w temp. 200 stopni C okolo 20-25 minut.

W czasie pieczenia nadzienie moze wyplynac na blache, dlatego powinna byc czyms wylozona. Jest ono bardzo gorace, dlatego trzeba bardzo uwazac przy wyjmowaniu babeczek z foremek, zeby sie nie poparzyc. Babeczki trzeba wyjac z foremek poki nadzienie jest jeszcze cieple, bo po ostygnieciu przykleja sie do foremek uniemozliwiajac wyjecie ciastek.

Sa proste w przygotowaniu i pachna Swietami. W trakcie pieczenia bardzo rosna.

SKŁADNIKI

1 kg mąki
8 żółtek, 3 białka
1 ½ szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany (200 ml)
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, trochę gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ½ łyżeczki pieprzu – ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczkę kawy, ½ łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu)
1 kostka margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400g)

 

1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce i odstawić. 
2. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, i włożyć margarynę, żeby się rozpuściła. Poczekać aż wystygnie. 
3. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić. Po dodaniu sody smietana zwieksza swa objetosc. Smietana powinna miec temperature pokojowa.
4. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijając dodawać żółtka.
5. Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto jest dosc rzadkie.
6. Odstawić ciasto na dobę w chłodne miejsce. W ciagu 24 godzin ciasto gestnieje.
7. Ciasto podsypać mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki. Ciasto ma konsystencje klejaca dlatego maki nie zalowac, bardzo ladnie wchlonie sie w ciasto.
8. Blachę wyłożyć papierem lub folią, \"przykurzyc\" mąką. Pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie, bo sporo rosna nie tylko w gore.
9. Male lub \"dziurawe\" piec w temperaturze ok. 180 stopni 7-8 minut, duze pelne bez wyciec w srodku około 10-12 minut. 
10. Polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Po wyschnieciu lukru przelozyc do puszek i nie zagladac do Świat.

Smakowite wytrawne muffiny dobre na każdą okazję. Polecam!!!

SKŁADNIKI

2 ½ szklanki mąki
½ kostki masła
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
duża szczypta soli
2 duże lub 3 średnie cebule
15 dag żółtego sera 
5 dag szynki
5dag boczku
2 łyżki czubricy
szczypta ostrej papryki
odrobina Vegety
łyżka oliwy
masło do wysmarowania formy

 

Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Żółty ser i szynkę pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę, zeszklić na oliwie i doprawić Vegetą. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Ser, szynkę, cebulę i boczek dodać do pozostałych składników. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).
Formę wysmarować masłem, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Na wierzchu posypać czubricą. Piec przez około 20 - 25 min. Smacznego!!!

Puszyste babeczki ze świeżymi owocami. Znikają błyskawicznie!

SKŁADNIKI

125 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
3 jaja
125 g mąki
25 g mąki ziemniaczanej
50-100 g zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jogurtu naturalnego lub 
kwaśnej śmietany
200 g truskawek

 

Masło zmiksować z cukrem pudrem i solą, dodawać kolejno jaja. Miksować, aż powstanie gładka masa. Obie mąki przesiać, dodać migdały i proszek do pieczenia, następnie porcjami dodawać do masy na przemian z jogurtem (śmietaną), cały czas miksując. Papierowe foremki ułożyć we wgłębieniach specjalne blachy i napełniać ciastem. Truskawki pokroić na ćwiartki i wcisnąć w masę.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.