SKŁADNIKI

"lazania z cukinii":
4 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze 1 kg

nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa drobionego (z kurczaka lub indyka)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
1 szklanka mleka (250 ml)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru

sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki tartej bułki
olej do wysmarowania form

  1. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj.
  2. Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy - najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włóż do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posól, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut - wyjmij, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach. Ostaw do wystygnięcia.
  3. W garnku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
  4. Do cebuli dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki.
  5. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, dopraw bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Postaw na średnim małym ogniu i gotuj co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko odparuje w połowie. Zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
  6. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia, wlej zimne mleko, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej do niego kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułóż warstwę cukinii, na niej ułóż warstwę nadzienia. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników - na górze niech będzie warstwa cukinii.
  8. Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp tartą bułką.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.
  10. Podawaj z dużą ilością sałaty z sosem vinegret.

Doskonałe klopsiki w aromatycznym sosie, najczęściej podaję je z ziemniakami, choć i z kaszą też są niezłe.

SKŁADNIKI

50 dag mięsa mielonego (proponuję wieprzowe, ale inne, też jest dobre)
mała cebula
jajko
kajzerka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
delikat lub vegeta
2 łyżki mąki
oliwa do smażenia

sos:
1/2 l bulionu
1/4 szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka musztardy
zielona cebulka, lub szczypiorek

1. Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy z niego kule, wielkości, jaka najbardziej nam odpowiada, obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano.
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety (powinny być przykryte nim – jeśli trzeba dolewamy wody), gotujemy ok. 15 minut.
3. Śmietankę mieszamy dokładnie z mąką i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut.
4. Przed podaniem, posypujemy danie cebulką lub szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

4 filety z piersi kurczaka
1-2 lyzki oliwy z oliwek (mozna uzyc tej z pomidorow suszonych)
5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka bialego wytrawnego wina
2/3 szklanki smietanki kremowki
1/2 szklanki suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych
garsc swiezej bazylii, pokrojonej w szyfonade

 
Piersi kurczaka umyc, dobrze osuszyc, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmazyc na rumiano z obu stron. Dodac czosnek i jeszcze chwilke smazyc uwazajac aby czosnek sie nie przyrumienil za mocno. Dodac wino, smietanke i pokrojone pomidory - zagotowac. Przykryc patelnie, zmniejszyc ogien i dusic chwile, okolo 3-5 minut. Mieso wyjac na ogrzany talerz, zwiekszyc ogien pod patelnia, dodac bazylie do sosu i chwile gotowac az sos zgestnieje, okolo 2-4 minut. Przyprawic sos do smaku sola i pieprzem, polac filety i podawac.

Ten przepis dostałam od koleżanki w czasach gdy ryba na obiad oznaczało rybę smażoną podawaną z ziemniakami i kiszoną kapustą. A tak niewiele trzeba by zrobić coś zupełnie innego.

SKŁADNIKI

400 g ryby (filety, kostka)
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka wody
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
szczypta chilli

Sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i wodę wymieszać i natrzeć tym rybę. Ułożyć w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie wymieszać oliwe, sos sojowy, sok z cytryny i chilli. Wyjąć rybę i polać sosem. Piec kolejne 15 minut. Podawać z ryżem i sałatką.