SKŁADNIKI
"lazania z cukinii":
4 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze 1 kg
nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa drobionego (z kurczaka lub indyka)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
1 szklanka mleka (250 ml)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki tartej bułki
olej do wysmarowania form
- Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj.
- Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy - najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włóż do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posól, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut - wyjmij, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach. Ostaw do wystygnięcia.
- W garnku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę.
- Do cebuli dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki.
- Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, szklankę mleka, dopraw bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Postaw na średnim małym ogniu i gotuj co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko odparuje w połowie. Zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia, wlej zimne mleko, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej do niego kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułóż warstwę cukinii, na niej ułóż warstwę nadzienia. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników - na górze niech będzie warstwa cukinii.
- Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp tartą bułką.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić.
- Podawaj z dużą ilością sałaty z sosem vinegret.
Doskonałe klopsiki w aromatycznym sosie, najczęściej podaję je z ziemniakami, choć i z kaszą też są niezłe.
SKŁADNIKI
50 dag mięsa mielonego (proponuję wieprzowe, ale inne, też jest dobre)
mała cebula
jajko
kajzerka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
delikat lub vegeta
2 łyżki mąki
oliwa do smażenia
sos:
1/2 l bulionu
1/4 szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka musztardy
zielona cebulka, lub szczypiorek
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety (powinny być przykryte nim – jeśli trzeba dolewamy wody), gotujemy ok. 15 minut.
3. Śmietankę mieszamy dokładnie z mąką i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut.
4. Przed podaniem, posypujemy danie cebulką lub szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
4 filety z piersi kurczaka
1-2 lyzki oliwy z oliwek (mozna uzyc tej z pomidorow suszonych)
5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka bialego wytrawnego wina
2/3 szklanki smietanki kremowki
1/2 szklanki suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych
garsc swiezej bazylii, pokrojonej w szyfonade
Ten przepis dostałam od koleżanki w czasach gdy ryba na obiad oznaczało rybę smażoną podawaną z ziemniakami i kiszoną kapustą. A tak niewiele trzeba by zrobić coś zupełnie innego.
SKŁADNIKI
400 g ryby (filety, kostka)
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżka wody
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
szczypta chilli