SKŁADNIKI

4 filety z piersi kurczaka
1-2 lyzki oliwy z oliwek (mozna uzyc tej z pomidorow suszonych)
5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka bialego wytrawnego wina
2/3 szklanki smietanki kremowki
1/2 szklanki suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych
garsc swiezej bazylii, pokrojonej w szyfonade

 
Piersi kurczaka umyc, dobrze osuszyc, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmazyc na rumiano z obu stron. Dodac czosnek i jeszcze chwilke smazyc uwazajac aby czosnek sie nie przyrumienil za mocno. Dodac wino, smietanke i pokrojone pomidory - zagotowac. Przykryc patelnie, zmniejszyc ogien i dusic chwile, okolo 3-5 minut. Mieso wyjac na ogrzany talerz, zwiekszyc ogien pod patelnia, dodac bazylie do sosu i chwile gotowac az sos zgestnieje, okolo 2-4 minut. Przyprawic sos do smaku sola i pieprzem, polac filety i podawac.