Uwielbiam racuchy, robię je wg kilku przepisów, ten należy do grona ulubionych.

SKŁADNIKI

1,5 szkl maki
2 jajka
4 duże jabłka
0,5-1 szkl mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
tłuszcz do smażenia
sól

Mąkę przesiać, dodać żółtka, mleko i sól. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt grube plastry. Plastry jabłek maczać w cieście, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układać na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 

Ciasto będzie pulchniejsze jak się doda niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia i przed smażeniem odstawi na 15-20 min. Można też jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać do masy, wymieszać, kłaść masę łyżką formując małe okrągłe placuszki.

Jest to najlepszy jak do tej pory przepis na klasyczne amerykanskie pancakes :-) Bardzo puszyste i mieciutkie.

SKŁADNIKI

2 szklanki maki
4 lyzeczki cukru
szczypta soli
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

1 1/2 szklanki maslanki
1/2 szklanki mleka
2 duze jajka (zoltka oddzielone od bialek)
4 lyzki rozpuszczonego masla

Maslo rozpuscic i trzymac bardzo cieple. Suche skladniki dobrze wymieszac w misce. Maslanke wymieszac z mlekiem w osobnym naczyniu, dodac bialka i dobrze wymieszac. Zoltka wlac do malej miseczki i stopniowo, ciagle mieszajac wlewac gorace maslo - powinna utworzyc sie gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lbu kazdym innym, smazonymi jablkami.


Do masy mozna dodac starte jablka i troche cynamonu albo jagody i mala ilosc startej skorki z cytryny lub tworzyc inne, dowolne kombinacje :-)