Pyszna, prosta. Doskonała na śniadanie i kolację. Można także zabrać ją ze sobą w pudełku do pracy lub szkoły.

SKŁADNIKI

8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki masła
2 łyżki musztardy
spora garść drobno posiekanych ziół: koperku, szczypiorku i natki pietruszki
2 spore łyżki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Jajka obieram i bardzo drobno siekam.
Do jajek dodaję miękkie masło, musztardę, majonez oraz zioła. 
Mieszam wszystko bardzo dokładnie.
Doprawiam pieprzem i jeśli trzeba solą.
Smakuje najlepiej lekko oziębiona.

Pikantne i bardzo sycace - w sam raz na mrozny zimowy wieczor

SKŁADNIKI

1 srednia cebula, posiekana
1 por, posiekany
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
2 cebulki dymki, posiekane
2 zabki posiekanego czosnku

225g soczewicy
800g puszka pomidorow
3/4 szklanki warzywnego rosolku lub wody
420g puszka czarnej lub czerwonej fasoli
1 lyzka przyprawy chili
1 lyzeczka soli
po 1 lyzeczce suszonego majeranku, oregano, bazylii, cuminu i pieprzu
1/2 szklanki startego parmezanu

Pierwsze piec skladnikow lekko posmazyc na patelni, okolo 8 minut. Dodac reszte skladnikow z wyjatkiem sera, dobrze wymieszac, przykryc i dusic az soczewica bedzie miekka, okolo 1 1/2 - 2 godziny. Dodac parmezan i dusic jeszcze chwile bez przykrycia az sos bedzie gesty.
Podawac z kleksem kwasnej smietany, mozna oproszyc dodatkowym parmezanem. Swietnym dodatkiem do tego chili jest chlebek kukurydziany.