Lekkie jak piorko, pyszne z bita smietana i owocami.
SKŁADNIKI
2 szklanki maki
2 szklanki mleka
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, zoltka oddzielone od bialek
Piec w gofrownicy na rumiano- okolo 2-3 minut, podawac z bita smietana lub ulubionymi dodatkami.
Wariacje - do masy mozna dodac: - 2 szklanki jagod, piec jak powyzej - 1 szklanke czekoladowych chipsow - 1 1/2 szklanki zoltego sera jak cheddar, swietne sa z salatka z tunczyka jako topping.
Sorbet podawany jest pomiedzy daniami o roznych i wyrazistych smakach aby odswiezyc podniebienie, mozna go podac rowniez po obiedzie.
SKŁADNIKI
5 pomaranczy (potrzebujemy 300ml soku)
200 g cukru
300 ml wody
1 bialko
Cukier wymieszac z woda, doprowadzic do wrzenia, dodac skorke z 1-2 pomaranczy (skorka musi byc cieniutka - bez bialej czesci) i gotowac jeszcze przez 2 minuty bez mieszania.Odstawic do osygniecia. Syrop przecedzic i wlac do niezbyt glebokiego naczynia a skorki pokroic w cieniutkie paseczki do pozniejszej dekoracji.
Dodac sok z pomaranczy, dokladnie wymieszac i wstawic do zamrazalnika na 4 godziny. Po tym czasie sorbet dobrze zmiksowac (nalezy rozbic wszystkie krysztalki lodu) i dodac lekko ubite bialko (nie musi byc ubite na sztywna piane; wazne oby je dodac gdyz inaczej sorbet szybko sie rozpuszcza po podaniu) przelozyc do naczynia i znow na ok. 4 godziny do zamrazalnika.
Podawac sorbet udekorowany skorka.
Zamias pomaranczy mozna uzyc innych cytrusow takze mieszanych np. 2 pomarancze i 2 cytryny.
SKŁADNIKI
8 placków naleśnikowych
pół słoiczka marmolady pomarańczowo imbirowej
niepełna szklanka orzeszków ziemnych
krem czekoladowy
2 białe czekolady
lody waniliowe lub śmietankowe
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na foli i wkładamy do lodówki by się schłodziła.
Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy w ruloniki,przecinając je na pół.
Możemy sami zrobić krem czekoladowy:2-3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej np.roztłuczone drobno orzechy laskowe i mieszamy.
Na talerzu układamy po łyżeczce marmolady na to kładziemy prostokąt białej czekolady(które wycinamy z schłodzonej formy) i na nim układamy plaster lodu i przykrywamy znów czekoladowym prostokątem (powstaje nam taka czekoladowo-lodowa kanapka)i układamy po 2 naleśniki i bok możemy udekorować w taki sam sposób jak dół.Posypujemy prażonymi orzeszkami.
Lekki, bardzo soczysty deser. Truskawkowy :) Więcej niż w nim truskawek niż pozostałych składników. Lekka, piankowa masa ma kwaskowaty, poziomkowy smak :) Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć galaretek o innym smaku. Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu - jedyna trudność polega na tym, że trzeba pilnować, by galaretka przeznaczona do mieszania z serkiem za bardzo nie stężała.
Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem.
Obręcz tortownicy wykonana jest z nieprzywierającego silikonu - nie trzeba jej smarować żadnym tłuszczem - żadne ciasto do nie przywrze. Podobnie jest z talerzem, który jest idealnie gładki i nie potrzebuje ani smarowania ani papieru do pieczenia.
Jest bardzo szczelna - nie wycieknie z niej nawet rzadkie ciasto oraz oczywiście galaretka czy masa sernikowa.
A jeśli nie masz takiej tortownicy, sernik możesz też przygotować w zwykłej tortownicy, wcześniej wykładając ją folią spożywczą.
SKŁADNIKI
3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek
- Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
- Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
- Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki.
- Trzecią galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody, odstaw do wystygnięcia.
- Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku, zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
- Plastry truskawek zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
- Sernik jest gotowy, kiedy galaretka na wierzchu całkowicie stężeje :)
Smoothie - czyli owoce w płynie :) Pyszne, zdrowe, kolorowe. Dają mnóstwo orzeźwienia, budzą, malują uśmiechy na buziach, dodają energii, oczyszczają organizm i głowę z szarych myśli, wprawiają w dobry humor.
Przyrządzone w domu w ciągu dosłownie kilku chwil są o niebo lepsze od wszystkiego, co można kupić w sklepach. Nawet od soków "jednodniowych" i świeżych musów. Bo są tak świeże, jak to tylko możliwe :) Bo są z takich owoców, jakie lubimy. Bo są zdrowe i kolorowe.
Smoothie mogą być przygotowane wyłącznie z owoców lub z Dodatkiem kostek lodu, cukru, miodu, jogurtu, mleka lub wyrobów "mlecznych" z soi lub ryżu.
Ale... ale... tym razem robimy Smoothie 100% owocowe. Bo takie są najlepsze na zimowe przesilenie. Bo właśnie o tej porze roku - kiedy zimno i ciemno na dworze, najlepiej smakują i działają.
Potraktuj poniższy przepis jako inspirację, nie musisz się ściśle trzymać proporcji - albo jeszcze lepiej - WCALE SIĘ ICH NIE TRZYMAJ :) Znajdź własną, najbardziej smakującą Ci kompozycję. Jest teraz przecież tyle owoców :)
Ja najbardziej lubię mix świeżego ananasa (wbrew pozorom łatwo i szybko się miksuje) i bananów, rozcieńczony sokiem pomarańczowym. Będzie mi miło, jeśli spróbujesz tego mixu, może stanie się także Twoim ulubionym Smoothie.
Masz do wyboru: cytrusy (pomarańcze, grejfruty, mandarynki i cytryny) - te obieramy ze skórki - ale zostawiamy białą skórkę - ona też zawiera cenne składniki. Kiwi, banany i ananasy (te owoce oczywiście obieramy dokładnie). Mango i granaty (pamiętaj, że zmiksowane pestki będą delikatnie "chrupać", więc jeśli nie lubisz, jeśli w napoju są chrupiące drobinki, granaty odłóż do innych potraw).
Latem są jeszcze brzoskwinie - zimą można użyć tych z puszki - i to jedyny owoc z puszki, który zmiksujemy na owocowe Smoothie. Są jeszcze truskawki - ale te dostępne w sklepach zimą, nadają się tylko do dekoracji. Truskawek świeżych więc nie miksujemy. Ale te mrożone jak najbardziej :)
Smoothie możesz zmiksować w blenderze, malakserze lub po prostu mikserem - w wysokim naczyniu - bo miksowane owoce lubią pryskać :)
Kiedy piszę ten tekst stoi przede mną Smoothie z pomarańczy i kiwi - ma zielonkawy kolor, śliczne ciapki pestek kiwi. Jest kwaśne, mocno kwaśne - bo kiwi były kwaśne :) Pobudza i daje energii. To świetny początek dnia. Na przykład zamiast kawy :)
Spróbuj, a będzie Ci się podobać :)
A może już znasz i robisz Smoothie? Jeśli tak, to napisz w komentarzu, jaka kompozycja najbardziej Ci smakuje :)
SKŁADNIKI
pomarańcze i kiwi - kwaśne i bardzo orzeźwiające:
2 obrane pomarańcze
4 kiwi
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
ananas i banany - słodkie, gęste, mnóstwo energii:
1/4 ananasa średniej wielkości obranego i pokrojonego na kawałki
2 banany
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
pomarańcze i granaty - kwaśne i zdrowe, bo pełne witaminy C:
2 obrane pomarańcze
1 średniej wielkości granat - czyli wydłubane z niego pestki
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
pomarańcze i mango - słodkie, egzotyczne:
2 obrane pomarańcze
1 duże obrane i pokrojone na kawałki dojrzałe mango
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
pomarańcze i grejfruty - lekko wytrawne, kwaśne, turbo doładowanie witaminą C:
2 obrane grejfruty
2 obrane pomarańcze
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
kiwi i banany - gęste, słodko-kwaśne, energia i witaminy:
2 banany
4 kiwi
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
-
Owoce z wybranego zestawu podziel na mniejsze kawałki, zmiksuj na jednolitą masę.
-
Dodaj świeżo wyciśnięty sok i wymieszaj.
-
Pij od razu lub weź ze sobą w butelce do pracy lub szkoły.