Lekkie jak piorko, pyszne z bita smietana i owocami.

SKŁADNIKI

2 szklanki maki
2 szklanki mleka
1 lyzka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, zoltka oddzielone od bialek

Rozgrzac gofrownice. Wszystkie skladniki oprocz bialek ubic mikserem na gladka mase. Bialka ubic na sztywna piane i delikatnie wymieszac z ciastem. 
Piec w gofrownicy na rumiano- okolo 2-3 minut, podawac z bita smietana lub ulubionymi dodatkami.

Wariacje - do masy mozna dodac: - 2 szklanki jagod, piec jak powyzej - 1 szklanke czekoladowych chipsow - 1 1/2 szklanki zoltego sera jak cheddar, swietne sa z salatka z tunczyka jako topping.

Sorbet podawany jest pomiedzy daniami o roznych i wyrazistych smakach aby odswiezyc podniebienie, mozna go podac rowniez po obiedzie.

SKŁADNIKI

5 pomaranczy (potrzebujemy 300ml soku)
200 g cukru
300 ml wody
1 bialko

 

Pomarancze dokladnie wymyc i sparzyc.
Cukier wymieszac z woda, doprowadzic do wrzenia, dodac skorke z 1-2 pomaranczy (skorka musi byc cieniutka - bez bialej czesci) i gotowac jeszcze przez 2 minuty bez mieszania.Odstawic do osygniecia. Syrop przecedzic i wlac do niezbyt glebokiego naczynia a skorki pokroic w cieniutkie paseczki do pozniejszej dekoracji.
Dodac sok z pomaranczy, dokladnie wymieszac i wstawic do zamrazalnika na 4 godziny. Po tym czasie sorbet dobrze zmiksowac (nalezy rozbic wszystkie krysztalki lodu) i dodac lekko ubite bialko (nie musi byc ubite na sztywna piane; wazne oby je dodac gdyz inaczej sorbet szybko sie rozpuszcza po podaniu) przelozyc do naczynia i znow na ok. 4 godziny do zamrazalnika.
Podawac sorbet udekorowany skorka.

Zamias pomaranczy mozna uzyc innych cytrusow takze mieszanych np. 2 pomarancze i 2 cytryny.

SKŁADNIKI

8 placków naleśnikowych
pół słoiczka marmolady pomarańczowo imbirowej
niepełna szklanka orzeszków ziemnych
krem czekoladowy
2 białe czekolady 
lody waniliowe lub śmietankowe

 

Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni i odkładamy na talerz.
Szykujemy ciasto naleśnikowe i smażymy minimum 8 naleśników.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na foli i wkładamy do lodówki by się schłodziła.
Naleśniki smarujemy kremem czekoladowym i zwijamy w ruloniki,przecinając je na pół.
Możemy sami zrobić krem czekoladowy:2-3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej np.roztłuczone drobno orzechy laskowe i mieszamy.
Na talerzu układamy po łyżeczce marmolady na to kładziemy prostokąt białej czekolady(które wycinamy z schłodzonej formy) i na nim układamy plaster lodu i przykrywamy znów czekoladowym prostokątem (powstaje nam taka czekoladowo-lodowa kanapka)i układamy po 2 naleśniki i bok możemy udekorować w taki sam sposób jak dół.Posypujemy prażonymi orzeszkami.

Lekki, bardzo soczysty deser. Truskawkowy :) Więcej niż w nim truskawek niż pozostałych składników. Lekka, piankowa masa ma kwaskowaty, poziomkowy smak :) Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć galaretek o innym smaku. Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu - jedyna trudność polega na tym, że trzeba pilnować, by galaretka przeznaczona do mieszania z serkiem za bardzo nie stężała.


Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem.

Obręcz tortownicy wykonana jest z nieprzywierającego silikonu - nie trzeba jej smarować żadnym tłuszczem - żadne ciasto do nie przywrze. Podobnie jest z talerzem, który jest idealnie gładki i nie potrzebuje ani smarowania ani papieru do pieczenia. 
Jest bardzo szczelna - nie wycieknie z niej nawet rzadkie ciasto oraz oczywiście galaretka czy masa sernikowa. 

A jeśli nie masz takiej tortownicy, sernik możesz też przygotować w zwykłej tortownicy, wcześniej wykładając ją folią spożywczą.

SKŁADNIKI

3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek

 

  1. Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika.
  3. Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki.
  5. Trzecią galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody, odstaw do wystygnięcia.
  6. Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku, zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
  7. Plastry truskawek zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
  8. Sernik jest gotowy, kiedy galaretka na wierzchu całkowicie stężeje :)

Smoothie - czyli owoce w płynie :) Pyszne, zdrowe, kolorowe. Dają mnóstwo orzeźwienia, budzą, malują uśmiechy na buziach, dodają energii, oczyszczają organizm i głowę z szarych myśli, wprawiają w dobry humor.

Przyrządzone w domu w ciągu dosłownie kilku chwil są o niebo lepsze od wszystkiego, co można kupić w sklepach. Nawet od soków "jednodniowych" i świeżych musów. Bo są tak świeże, jak to tylko możliwe :) Bo są z takich owoców, jakie lubimy. Bo są zdrowe i kolorowe.
Smoothie mogą być przygotowane wyłącznie z owoców lub z Dodatkiem kostek lodu, cukru, miodu, jogurtu, mleka lub wyrobów "mlecznych" z soi lub ryżu.
Ale... ale... tym razem robimy Smoothie 100% owocowe. Bo takie są najlepsze na zimowe przesilenie. Bo właśnie o tej porze roku - kiedy zimno i ciemno na dworze, najlepiej smakują i działają.

Potraktuj poniższy przepis jako inspirację, nie musisz się ściśle trzymać proporcji - albo jeszcze lepiej - WCALE SIĘ ICH NIE TRZYMAJ :) Znajdź własną, najbardziej smakującą Ci kompozycję. Jest teraz przecież tyle owoców :)

Ja najbardziej lubię mix świeżego ananasa (wbrew pozorom łatwo i szybko się miksuje) i bananów, rozcieńczony sokiem pomarańczowym. Będzie mi miło, jeśli spróbujesz tego mixu, może stanie się także Twoim ulubionym Smoothie.

Masz do wyboru: cytrusy (pomarańcze, grejfruty, mandarynki i cytryny) - te obieramy ze skórki - ale zostawiamy białą skórkę - ona też zawiera cenne składniki. Kiwi, banany i ananasy (te owoce oczywiście obieramy dokładnie). Mango i granaty (pamiętaj, że zmiksowane pestki będą delikatnie "chrupać", więc jeśli nie lubisz, jeśli w napoju są chrupiące drobinki, granaty odłóż do innych potraw).

Latem są jeszcze brzoskwinie - zimą można użyć tych z puszki - i to jedyny owoc z puszki, który zmiksujemy na owocowe Smoothie. Są jeszcze truskawki - ale te dostępne w sklepach zimą, nadają się tylko do dekoracji. Truskawek świeżych więc nie miksujemy. Ale te mrożone jak najbardziej :)
Smoothie możesz zmiksować w blenderze, malakserze lub po prostu mikserem - w wysokim naczyniu - bo miksowane owoce lubią pryskać :)

Kiedy piszę ten tekst stoi przede mną Smoothie z pomarańczy i kiwi - ma zielonkawy kolor, śliczne ciapki pestek kiwi. Jest kwaśne, mocno kwaśne - bo kiwi były kwaśne :) Pobudza i daje energii. To świetny początek dnia. Na przykład zamiast kawy :)
Spróbuj, a będzie Ci się podobać :)

A może już znasz i robisz Smoothie? Jeśli tak, to napisz w komentarzu, jaka kompozycja najbardziej Ci smakuje :)

SKŁADNIKI

pomarańcze i kiwi - kwaśne i bardzo orzeźwiające:
2 obrane pomarańcze
4 kiwi
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

ananas i banany - słodkie, gęste, mnóstwo energii:
1/4 ananasa średniej wielkości obranego i pokrojonego na kawałki
2 banany
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 

pomarańcze i granaty - kwaśne i zdrowe, bo pełne witaminy C:
2 obrane pomarańcze
1 średniej wielkości granat - czyli wydłubane z niego pestki
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

pomarańcze i mango - słodkie, egzotyczne:
2 obrane pomarańcze
1 duże obrane i pokrojone na kawałki dojrzałe mango
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

pomarańcze i grejfruty - lekko wytrawne, kwaśne, turbo doładowanie witaminą C:
2 obrane grejfruty
2 obrane pomarańcze
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 

kiwi i banany - gęste, słodko-kwaśne, energia i witaminy:
2 banany
4 kiwi
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

  1. Owoce z wybranego zestawu podziel na mniejsze kawałki, zmiksuj na jednolitą masę.

  2. Dodaj świeżo wyciśnięty sok i wymieszaj.

  3. Pij od razu lub weź ze sobą w butelce do pracy lub szkoły.