Lekki, bardzo soczysty deser. Truskawkowy :) Więcej niż w nim truskawek niż pozostałych składników. Lekka, piankowa masa ma kwaskowaty, poziomkowy smak :) Ale jeśli chcesz, możesz oczywiście użyć galaretek o innym smaku. Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu - jedyna trudność polega na tym, że trzeba pilnować, by galaretka przeznaczona do mieszania z serkiem za bardzo nie stężała.


Sernik najlepiej jest przygotować w silikonowej tortownicy, dzięki czemu nie będzie problemu z jego wyjęciem.

Obręcz tortownicy wykonana jest z nieprzywierającego silikonu - nie trzeba jej smarować żadnym tłuszczem - żadne ciasto do nie przywrze. Podobnie jest z talerzem, który jest idealnie gładki i nie potrzebuje ani smarowania ani papieru do pieczenia. 
Jest bardzo szczelna - nie wycieknie z niej nawet rzadkie ciasto oraz oczywiście galaretka czy masa sernikowa. 

A jeśli nie masz takiej tortownicy, sernik możesz też przygotować w zwykłej tortownicy, wcześniej wykładając ją folią spożywczą.

SKŁADNIKI

3 galaretki o smaku truskawkowym lub poziomkowym (łącznie na 1,5 litra wody)
1/2 kg homogenizowanego serka
3/4 kg truskawek

 

  1. Dwie galaretki rozpuść w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstaw do wystygnięcia - sprawdzaj co kilka minut, czy nie zaczyna mocno tężeć.
  2. Truskawki umyj, usuń szypułki, włóż do tortownicy jedną warstwą, około 10-12 truskawek odłóż do dekoracji wierzchu sernika.
  3. Kiedy galaretka zacznie tężeć i będzie miała konsystencję rzadkiej śmietany, ubij ją mikserem na puchatą piankę. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę wlej na truskawki i sernik wstaw do lodówki.
  5. Trzecią galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wody, odstaw do wystygnięcia.
  6. Odłożone truskawki pokrój na plastry i ułóż na stężałym serniku, zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
  7. Plastry truskawek zalej zimną galaretką, ponownie wstaw do lodówki.
  8. Sernik jest gotowy, kiedy galaretka na wierzchu całkowicie stężeje :)