Uwielbiam racuchy, robię je wg kilku przepisów, ten należy do grona ulubionych.

SKŁADNIKI

1,5 szkl maki
2 jajka
4 duże jabłka
0,5-1 szkl mleka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
tłuszcz do smażenia
sól

Mąkę przesiać, dodać żółtka, mleko i sól. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka umyć, obrać, pokroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt grube plastry. Plastry jabłek maczać w cieście, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, układać na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 

Ciasto będzie pulchniejsze jak się doda niepełną łyżeczkę proszku do pieczenia i przed smażeniem odstawi na 15-20 min. Można też jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać do masy, wymieszać, kłaść masę łyżką formując małe okrągłe placuszki.