Pyszny, lekki i prosty. Doskonały jako torcik urodzinowy.

SKŁADNIKI

biszkopt:

5 jajek 
1 szklanka cukru 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka octu 
łyżeczka wody


poncz: 

3/4 szklanki wody 
łyżka soku z cytryny 
łyżka cukru 

masa: 

1 kostka masła 
budyń waniliowy bez cukru 
4 żółtka 
łyżka cukru 
puszka ananasów 

do dekoracji
paczka małych bezów


Na początku zabieramy się za biszkopt.

1. Z białek należy ubić pianę, ubijając dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Mąki z proszkiem wymieszać z masą jajeczną. Ciasto piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 krążki

W czasie, kiedy biszkopt się piecze, możemy zacząć robić masę.

2.Ananasy należy odsączyć, sok zagotować. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier, wlać do wrzącego soku, chwilę gotować mieszając. Wystudzić. 

Teraz czas na przygotowanie ponczu.

3. Składniki wymieszać i nasączyć biszkopt

Na końcu pyszna masa.

4. Masło utrzeć, ucierając dodawać po żółtku i łyżce ugotowanego wcześniej budyniu. Połowę masy wymieszać z pokrojonymi ananasami (kilka ananasów zostawić do dekoracji), przełożyć torcik. 

Nie możemy zapomnieć o dekoracji, więc:

5. Pozostałą masę musimy rozsmarować na wierzchu i bokach, torcika, udekorować ananasami i bezami.