Pyszny, lekki i prosty. Doskonały jako torcik urodzinowy.
SKŁADNIKI
biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu
łyżeczka wody
poncz:
3/4 szklanki wody
łyżka soku z cytryny
łyżka cukru
masa:
1 kostka masła
budyń waniliowy bez cukru
4 żółtka
łyżka cukru
puszka ananasów
do dekoracji
paczka małych bezów
Na początku zabieramy się za biszkopt.
1. Z białek należy ubić pianę, ubijając dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Mąki z proszkiem wymieszać z masą jajeczną. Ciasto piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 krążki
W czasie, kiedy biszkopt się piecze, możemy zacząć robić masę.
2.Ananasy należy odsączyć, sok zagotować. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier, wlać do wrzącego soku, chwilę gotować mieszając. Wystudzić.
Teraz czas na przygotowanie ponczu.
3. Składniki wymieszać i nasączyć biszkopt
Na końcu pyszna masa.
4. Masło utrzeć, ucierając dodawać po żółtku i łyżce ugotowanego wcześniej budyniu. Połowę masy wymieszać z pokrojonymi ananasami (kilka ananasów zostawić do dekoracji), przełożyć torcik.
Nie możemy zapomnieć o dekoracji, więc:
5. Pozostałą masę musimy rozsmarować na wierzchu i bokach, torcika, udekorować ananasami i bezami.
1. Z białek należy ubić pianę, ubijając dodać cukier, żółtka, ocet i wodę. Mąki z proszkiem wymieszać z masą jajeczną. Ciasto piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 2 krążki
W czasie, kiedy biszkopt się piecze, możemy zacząć robić masę.
2.Ananasy należy odsączyć, sok zagotować. Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki wody, dodać cukier, wlać do wrzącego soku, chwilę gotować mieszając. Wystudzić.
Teraz czas na przygotowanie ponczu.
3. Składniki wymieszać i nasączyć biszkopt
Na końcu pyszna masa.
4. Masło utrzeć, ucierając dodawać po żółtku i łyżce ugotowanego wcześniej budyniu. Połowę masy wymieszać z pokrojonymi ananasami (kilka ananasów zostawić do dekoracji), przełożyć torcik.
Nie możemy zapomnieć o dekoracji, więc:
5. Pozostałą masę musimy rozsmarować na wierzchu i bokach, torcika, udekorować ananasami i bezami.