SKŁADNIKI
Ciasto:
# 1 szklanka maku
# 1 szklanka cukru
# 1 szklanka mąki
# # 1/2 margaryny
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
# 1/2 l mleka
#1 kostka masla
# 2 łyżki mąki krupczatki
# 1 budyń waniliowy lub śmiet.
# 12 dkg (ok. 8 łyżek) wiórek kokosowych
# 1 żółtko
# 3/4 szklanki cukru pudru
# alkohol ( niekoniecznie)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier, rozpuszczoną margarynę a na koncu mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczywiście mak. wymieszać dokładnie łyzką i wylać na
blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.Piec 35minut w 180 *C. Połowę mleka
zagotować a w drugiej połowie rozmieszać mąkę , budyń, wiórki i połowę cukru pudru. Wlać do
zagotowanego mleka i zostawić na ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia masy.Następnie
utrzeć masło z resztą cukru i żółtkiem i połączyć z zimną masą kokosową . Ja dodałam jeszcze
trochę spirytusu ale to nie jest konieczne.Ciasto ostudzone przekroić na półi posmarować
masą, przykryć drugą połówką . Udekorować dowolnie , można polać białą polewą,
czekoladową i posypać wiórkami.
Białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier, rozpuszczoną margarynę a na koncu mąkę
zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczywiście mak. wymieszać dokładnie łyzką i wylać na
blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.Piec 35minut w 180 *C. Połowę mleka
zagotować a w drugiej połowie rozmieszać mąkę , budyń, wiórki i połowę cukru pudru. Wlać do
zagotowanego mleka i zostawić na ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia masy.Następnie
utrzeć masło z resztą cukru i żółtkiem i połączyć z zimną masą kokosową . Ja dodałam jeszcze
trochę spirytusu ale to nie jest konieczne.Ciasto ostudzone przekroić na półi posmarować
masą, przykryć drugą połówką . Udekorować dowolnie , można polać białą polewą,
czekoladową i posypać wiórkami.